Floristin opinnoista
Ajattelin kirjoittaa muutamia ajatuksia floristin opinnoista, sillä tällaista tekstiä yritin itse haeskella pohtiessani hakisinko kouluun. Mainittakoon, että tämä teksti pohjautuu omiin kokemuksiini, eikä sitä pidä ottaa ainoana totuutena 🙂
Aloitin opinnot Työtehoseuran floristikoulutuksessa alkuvuodesta 2021. Opinnot kestävät 2 vuotta, mutta nopeampikin suorittaminen on mahdollista. Itse valmistuin kesällä 2022.
Mistä floristin opinnot koostuvat?
Floristin opinnot koostuvat kolmesta kaikille pakollisesta kokonaisuudesta: asiakaspalvelu, markkinointi sekä kukkasidontatöiden suunnitteleminen ja tekeminen. Lisäksi valitaan yksi valinnainen, joka voi olla esimerkiksi juhlakoristelu, kasveilla stailaaminen tai floristisen alan kilpailijana toimiminen.
Oma valinnaiseni oli juhlakoristelu, jonka tein opiskelukaverini häissä. Siitä olenkin kirjoittanut oman blogijutun. Ajantasaiset tiedot tutkinnosta ja jokaisen osa-alueen vaatimuksista löytyvät Opintopolulta. Kirjoitin sidontanäytöistä vielä erikseen oman jutun josta tästä ei tule niin mahdottoman pitkä!
Opetus keskittyi meillä enimmäkseen tuohon sidontaan, ja muu jäi sitten työssäoppimisen ja oman aktiivisuuden varaan. Esimerkiksi markkinoinnista meillä oli ohjelmassa ainoastaan yksi päivä Teamsin kautta. Itselleni tämä osa-alue oli luonnollisesti helppo aiemman työni myötä, mutta en ihmettele että moni oli hieman hoo moilasena näyttöön valmistautuessaan.. Tässäkin on eroja koulujen välillä, kuinka paljon asiakaspalvelua ja markkinointia käydään järjestelmällisesti läpi.
Työharjoittelu tukee oppimista
Koululla annettavan opetuksen lisäksi olimme koko opintojen ajan työharjoittelussa. Harjoittelupaikan valinta on näin jälkeenpäin ajateltuna tärkeimpiä päätöksiä. Työharjoittelua on paljon, eli paikan pitäisi olla sellainen, jossa viihtyy ja pääsee oppimaan. Toiset valitsevat tehdä työharjoittelua useammassa paikassa, mutta oma työharjoitteluni oli pääosin yhdessä paikassa, koska osuin heti kerralla sellaiseen jossa viihdyin ja sain sopivasti tehtävää ja haastetta.
Koulupäivien plussat ja miinukset
Koululla annetussa opetuksessa parasta oli se, että sai kokeilla erilaisia asioita ja oppia sitä kautta. Työpaikalla ei aina ole aikaa tai mahdollisuutta testata erilaisia tekniikoita tai ideoita, eli siinä kannattaa hyödyntää koulupäivien tarjoamat mahdollisuudet.
Turhauttavaa oli sellaisten tekniikoiden opetteleminen, jotka tuntuivat syystä tai toisesta arjen kannalta epäolennaisilta. Joko ne olivat niin aikaavieviä, että sellaisesta työstä maksavat asiakkaat ovat harvassa tai sitten tolkuttoman epäekologisia. Tähän lukeutuu esimerkiksi vältettävissä oleva rautalangan käyttö tai kukkasienen käyttö siellä missä sitä ei välttämättä tarvita. Ylipäätään olisin toivonut enemmän huomiota ekologisuuteen, mutta kuulemani mukaan tämä onkin jo seuraavan “vuosikurssin” opinnoissa ollut enemmän esillä 🙂
Antoisaa, vaikkakin välillä kuumottavaa, oli myös omien ja muiden töiden analysointi. Näistä oli hyötyä erityisesti näyttöjen kanssa, kun omat työt piti suunnitella tarkasti teoriaan pohjautuen. Analysoitavia osa-alueita oli esimerkiksi värit, sommittelu, tyyli ja materiaalin käyttö.
Yleensä päivän aikana tehtiin aiheesta riippuen yksi tai kaksi työtä. Jos saisin itse kehittää koulupäiviä, pyrkisin siihen että päivän aikana tehtäisiin useampia töitä, sillä erilaiset tekniikat oppii vain tekemällä. Lisäksi työelämässä työtahdin pitää olla melko nopea, eli työ tai kaksi per päivä ei riitä alkuunkaan.
Miten tulla hyväksi floristiksi?
Yhteenvetona sanoisin, että hyväksi floristiksi tuleminen vaatii koulupäiviin osallistumisen lisäksi paljon omaa mielenkiintoa, intoa treenata ja hakea inspiraatiota. Koulusta saa kyllä hyvän pohjan ja paljon erilaisia tekniikoita haltuun, mutta lisäksi tarvitaan tunteja omaan harjoitteluun ja oma-aloitteisuutta kysyä niitä itselle tärkeitä kysymyksiä. Joka tapauksessa rohkaisen kouluun hakemista pohtivaa, enpä ole päivääkään katunut tätä valintaa.
Jos haluat tietää tarkemmin floristin opinnoista, jätä ihmeessä kommentti 🙂
One Comment