Etusivu » Blogi » Floristin opinnoista: näytöt ja niihin valmistautuminen

Floristin opinnoista: näytöt ja niihin valmistautuminen

Kirjoitin aiemmin ajatuksiani floristin opinnoista ja nyt seuraa tuolle tekstille jatko-osa. Mitä sitten kun koulupäivät on käyty ja valmistuminen häämöttää? Tässä vähän omia kokemuksiani kukkasidonnan näytöistä ja niihin valmistautumisesta 🙂

Floristiksi: näyttöihin valmistautuminen

Floristiksi valmistuakseen pitää tehdä viisi erilaista näyttötyötä: kimppu, seppele, morsiamen koriste, tilatyö ja sienityö. Jokaisessa työssä tulee osoittaa hallitsevansa sommittelu- ja värioppi sekä erilaisten tekniikoiden osaaminen. Näyttökokonaisuudessa pitää siis olla keskenään erilaisia töitä ja vähintään viisi eri tekniikkaa. Itse työn lisäksi tehdään kirjallisena suunnitelma ja itsearviointi. Suunnitelmassa pitää olla esimerkiksi materiaalimäärät ja hinta laskettuna tarkasti sekä arvio työajasta aikatauluineen.

Kun näytöt alkoivat olla ajankohtaisia, aloitin täyttämällä henkilökohtaisen näyttötutkintosuunnitelman eli hensun. Siinä käydään kohta kohdalta läpi, mitkä ovat ammattitaitovaatimukset ja miten osaamisen aikoo osoittaa. Hensun liitteiksi tein sitten vielä jokaisesta työstä suunnitelman budjetteineen ja aikatauluineen. Sitä mukaa kun sopivia tilauksia kukkakaupalle tuli, sovin opettajien kanssa näyttöjen suorituksista. Ajallisesti nämä olivat maaliskuusta kesäkuun alkuun, kun sairastettu korona hieman sotki alkuperäistä suunnitelmaa. Näytöt voi ja olisi suositeltavaakin suorittaa lyhyemmällä aikavälillä, mutta näinkin se on mahdollista.

Floristin näyttötyöt

Ensimmäinen näyttötyöni oli sienityö. Valitsin juuri tämän tilauksen, koska asiakas antoi surulaitteeseen melko vapaat kädet, mutta kertoi vainajan pitäneen kovasti leopardikuosista. Siksi tätä oli mielenkiintoista lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan. Valitsin pääkukiksi mustat kallat ja ruskean cymbidium-orkidean sekä kokonaisuutta täydentämään ja selkeyttämään vaaleaa neilikkaa ja jaloleinikkiä. Osana ammattitaidon osoittamista pitää myös tekstata korttiin ja nauhaan. Tähän työhön kuului tekstattu kortti.

Näyttökimpun tein eräälle yritysasiakkaalle. Tässäkin oli vapaat kädet, joten valitsin joitain lempimateriaalejani kevään sesongista: viburnumia, narsisseja ja kirsikanoksia.

Seppeletilauksia tulee melko harvoin, mutta onneksi näyttöjeni aikaan keväälle sattui veteraanipäivä, jolloin perinteisesti lasketaan havuseppele sankarihaudalle. Tähän työhön tilattiin myös tekstattu nauha.

Tilatyön toteutin alkukesän häihin. Hääkaari oli asiakkaan toiveiden mukaisesti runsaan kukkainen puutarhahäihin sopivasti.

Morsiamen koriste oli näyttötöistäni ainoa kuvitteellinen tilaus. Vaikka häätilauksia olikin paljon, ei näyttötyöksi sopivaa kimppua tai muuta morsiamen koristetta ollut tuohon alkukesälle kalenterissa. Siksi morsiamen koristeeksi kävi tämä kuvitteelliselle morsiamelle suunnittelemani näyttävä seppele.

Näyttöjen arviointi ja floristiksi valmistuminen

Kun kaikki viisi näyttötyötä ja niihin liittyvät kirjalliset osuudet oli tehty, pidettiin opettajan ja työpaikkaohjaajan kanssa arviointikeskustelu. Ensin opettaja haastatteli työpaikkaohjaajaa joka antoi omalta osaltaan palautteen töiden suorituksesta. Sitten oli vielä itsearviointikeskustelu opettajan kanssa, jossa käytiin lyhyesti kaikki työt läpi. Tässä kohtaa auttoi se, että oli panostanut kirjallisiin osioihin ja miettinyt kaiken läpi kertaalleen jo niitä kirjoittaessa.

Näyttöjen suorittaminen oli jännittävää, mutta liian suurta mörköä siitä ei kannata tehdä. Töiden ei tarvitse olla täydellisiä, kunhan osaat itsearvioinnissa nimetä “virheet” teoriaan pohjautuen. Kannattaa jo suunnitteluvaiheessa panostaa siihen, että kokonaisuuteen kuuluisi keskenään erilaisia töitä niin ei ainakaan jää epäselväksi että osaamisesi on monipuolista. Viisi eri tekniikkaa on jo lähtökohtaisesti vaatimus, mutta sen lisäksi kannattaa miettiä esimerkiksi erilaista värien käyttöä jolloin voit osoittaa hallitsevasi myös väriopin monipuolisesti. Omista töistäni sain kiitosta myös erittäin hyvästä materiaalituntemuksesta, joka on yksi floristin osaamisen peruspilareita.

Näytöt arvioitiin arvosanoin hyväksytty tai hylätty. Omani menivät kerrasta läpi, mutta jos jokin osio ei olisi ollut riittävän hyvä, yksittäisen työn olisi voinut ottaa uusiksi. Koko settiä ei siis tarvitse suunnitella ja tehdä uudestaan jos jokin yksittäinen työ ei syystä tai toisesta mene läpi.

Tsemppiä sinulle joka olet valmistautumassa näyttöihin! Jätä kommentti jos jokin vielä askarruttaa 🙂

Similar Posts

One Comment

Jätä kommentti <3